Koyunların Beslenmesinde Temel Bilgiler
2,890,781 Görünteleme / / 0 Yorum
- Koyunların yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesinde yıl içinde ki canlı ağırlık değişimleri, gebelik durumları, döl, süt ve yapağı verimleri mutlaka dikkate alınmalıdır.
- Beslenme, temiz hava, güneş ve aktivite olanağı sunan kaliteli meralar, damızlık koyunların iştahlı, sağlıklı ve verimli olmasını sağlar.
- Verim alınmadığı dönemde sadece kaliteli meralarda otlatma yapılarak veya kaliteli kaba yemler verilerek koyunların besin madde gereksinimleri büyük ölçüde karşılanabilir. Bu şekilde yapılan yemlemede koyunlara haftada bir yeterli miktarda tuz verilmelidir. Ağılda / merada vitamin ve mineralleri içeren yalama taşı kullanılmalıdır.
- Kaba yemlerin daha çok yapraklarını yedikleri ve saplarını arttırdıkları için koyunlara yaprakça zengin yumuşak kaliteli kuru kaba yemler verilmelidir. Silajlar, posalar gibi su bakımından zengin yemler tek yönlü ve yüksek miktarda, baklagik samanları tek yönlü ve uzun süreli yedirilmemelidir.
- Yetersiz meralarda otlatıldığında kalitesiz kaba yemler ile yemlendiğinde koyunlara (verim beklenilmeyen dönemlerde bile ) ek olarak yeterli miktarda yoğun yemler verilmelidir.
- Meranın veya kaba yemin kalitesine göre değişmekle birlikte ülkemiz koşullarında doğumu izleyen ilk iki ay günde tek kuzulu koyunlara 0.75-1.00 kg, iki kuzulu koyunlara 1.00-1.50 kg, 3-4’üncü aylarda tek kuzulu koyunlara 0.25-0.50 kg, iki kuzulu koyunlara 0.50-0.75 kg koyun süt yemi verilmelidir.
- Enerji ve protein açısından yaşama payı gereksinimlerini altında veya mineral – vitamin bakımından yetersiz beslenen koyunlarda yapağı kalitesinde azalma veya yapağı kaybı şekillenmesi kaçınılmazdır.
- Döl tutma ve ikiz doğum oranlarını arttırmak, doğum sonrası yüksek süt verimi elde etmek için aşım (sıfat) döneminde koyunlara arpa veya yulaf + mısır gibi tahıllar verilmelidir. Tahıllar tek olarak ya ada arpa + mısır veya yulaf + mısır karışımı şeklinde de yedirilebilir. Verilecek miktar, kaba yemin kalitesine ve koyunu kondisyonuna göre değişir. Merada otlamaya veya kaba yem verilmesine ek olarak, aşım öncesi 6-4’üncü haftalarda 100-200 g, 4-2’inci haftalarda 200-300 g, 2-0’ncı haftalarda 300-450 g aşım sonrası 0-2’nci haftalarda 250-450 g tahıl verilmelidir. Gerekli ise bu dönemde verilen tahıl kırmaları vitamin ve mineral açısından desteklenmelidir.
- Merada veya ağılda koyunların içilebilir nitelikte taze ve temiz su gereksinimi her zaman karşılanmalıdır.
Koyunların yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesinde yıl içinde ki değişimleri dikkate alınmalıdır.
Yorum ekle:
Yorum eklemek için lütfen giriş yap veya kaydol.
Diğer Gönderiler
Uzman Görüşü - Proyem Kanatlı Yemleri
Prof.Dr. İsmet Türkmen, kanatlı yemleri nedir , kanatlı yemlerinin farklarını anlatıyor.
Devamını OkuKoyunların Beslenmesinde Temel Bilgiler
Koyunların yeterli ve dengeli bir şekilde beslenmesinde yıl içinde ki değişimleri dikkate alınmalıdır.
Devamını OkuBesi Sığırlarının Beslenmesi
Büyük boyutlu dosyaları göndermek için bu en iyi ücretsiz araçlara göz atın.
Devamını Oku